Sprekers

In het programma van het IPO Jaarcongres hebben we interessante en inspirerende sprekers.

Jaap Smit

Voorzitter van het Interprovinciaal Overleg

Jaap Smit is de voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het samenwerkingsverband van de 12 provincies werkt vanuit Den Haag, Utrecht en Brussel aan een sterke positie van provincies. Dat doet het IPO via belangenbehartiging, kennisverzameling, -deling en netwerk versterken. Hij is in mei 2021 benoemd door de Algemene Vergadering van de vereniging. Jaap Smit is ook Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland sinds januari 2014. Met ingang van januari 2020 is hij voor een tweede ambtstermijn benoemd.

Foto van Hugo de Jong. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Hugo de Jonge

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Hugo de Jonge is sinds 5 september 2023 demissionair minister van BZK in het kabinet Rutte IV als opvolger van Hanke Bruins Slot.

Rudy van Belkom

Directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT)

Rudy van Belkom is directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) en spreekt en schrijft over de impact van technologie op onze samenleving. Voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ontwikkelde hij de Technologie Kieswijzer, een speciale stemhulp over tech-gerelateerde onderwerpen zoals privacy, nepnieuws en de macht van Big Tech. Maar liefst 30.000 mensen maakten gebruik van deze stemhulp. Deze inzichten vormden de basis voor zijn boek: ‘Alive and Clicking: Er is hoop voor de democratie’.

Caspar van den Berg

Hoogleraar Bestuurskunde

Prof dr. Caspar van den Berg is hoogleraar Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich onder meer op bestuurlijke regionale ecosystemen en toegenomen geografische verschillen in Nederland. Hij is decaan van de Faculteit Campus Fryslân en lid van de Eerste Kamer namens de VVD.

Jetta Klijnsma

Commisaris van de Koning

Mevrouw drs. Jetta Klijnsma is sinds 1 december 2017 Commissaris van de Koning in de provincie Drenthe. Daarvoor was ze onder andere staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid in het kabinet Rutte II en wethouder te Den Haag. De opkomst van de BBB in de Provinciale Staten van Drenthe is nergens in Nederland zo groot als in Drenthe. Klijnsma reflecteert onder andere op de verkiezingsuitslag in het onderdeel ‘de politiek tribune’.

Marleen de Rooy

Politiek verslaggever

Marleen de Rooy (1986) is politiek verslaggever voor de NOS in Den Haag. Daarnaast is ze een veelgevraagd politiek duider bij talkshows en radioprogramma’s. Ze wordt ook regelmatig ingezet als presentator, dagvoorzitter of politiek duider bij congressen en bijeenkomsten. Na haar studie International Business Administratie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam werkte Marleen een jaar in Sydney bij een financieel bedrijf. Daarna vertrok ze naar London om een Master International Journalism te volgen. Daar ontmoette ze de beste journalisten, hoorde ze de meest avontuurlijke verhalen en zag ze wat hen verbond: de ambitie om het verhalen te vertellen die alle mensen zouden moeten weten. Die ambitie drijft haar nog steeds. Weer terug in Nederland ging ze aan de slag bij het Financieel Dagblad, waar ze twee jaar werkte. In 2017 stapte ze over naar de politieke redactie van de NOS. Ze volgt vooral de onderwerpen die gaan over werk, uitkeringen, belastingen en aanverwante zaken. “Mijn interesse in de politiek was er altijd al. Maar pas toen ik in Den Haag ging werken, zag ik hoe omvangrijk de besluiten zijn die hier genomen worden; van hypotheekregels tot pensioenen, van de prijs voor benzine tot opvanglocaties voor asielzoekers”. Foto: NOS

Huri Sahin

Burgemeester Rijswijk

Ze is burgemeester van de gemeente Rijswijk. Voordat Sahin burgemeester werd, was ze vaak betrokken bij democratiseringsprojecten o.a. in Rotterdam en bij ProDemos. Huri Sahin is bovendien lid van de Raad van het Openbaar Bestuur.

Jeroen Smit

Gespreksleider

Jeroen Smit is onderzoeksjournalist en auteur van diverse bestsellers waaronder De prooi over ABNAmro. Hij studeerde Bedrijfskunde in Groningen en begon zijn carrière in de consultancy. Sinds 1990 schrijft hij over leiderschap in het bedrijfsleven. Als redacteur bij het Financieele Dagblad leerde hij dat wat je opschrijft moet kloppen en bij het Algemeen Dagblad dat journalistiek werk door zoveel mogelijk mensen gelezen moet worden. Smit zoekt daarom steeds het optimum tussen betrouwbaar en toegankelijk.

Cesar Zuiderwijk

Drummer

Cesar Zuiderwijk is een Nederlandse drummer. Sinds 1970 is hij lid van de Haagse rockband Golden Earring. Zuiderwijk is ook actief als docent. In 2007 ontving de drummer de Cultuurprijs van de Stad Den Haag.