Sprekers

In het programma van het IPO Jaarcongres hebben we interessante en inspirerende sprekers.

Hanke Bruins Slot

Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Hanke Bruins Slot is sinds 10 januari 2022 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte IV. Sinds juni 2019 was zij lid van Gedeputeerde Staten van Utrecht en daarvoor van 17 juni 2010 tot 5 juni 2019 Tweede Kamerlid voor het CDA.

Ina Adema

Commissaris van de Koning in Noord-Brabant

Ina Adema studeerde rechten aan de universiteiten van Groningen en Göttingen. Na een loopbaan bij het bedrijfsleven werd zij in 2001 wethouder in de gemeente Deventer. In 2009 werd zij benoemd als burgemeester in de gemeente Veghel. Die gemeente fuseerde in 2017 met Schijndel en St.Oedenrode tot Meierijstad. In 2016 werd zij burgemeester van de hoofdstad van Flevoland, Lelystad. Op 1 oktober 2020 volgde zij Wim van de Donk op als commissaris van de Koning in Noord-Brabant. In haar eigen woorden ‘de droombaan’.

Jaap Smit

Voorzitter van het Interprovinciaal Overleg

Jaap Smit is de voorzitter van het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het samenwerkingsverband van de 12 provincies werkt vanuit Den Haag, Utrecht en Brussel aan een sterke positie van provincies. Dat doet het IPO via belangenbehartiging, kennisverzameling, -deling en netwerk versterken. Hij is in mei 2021 benoemd door de Algemene Vergadering van de vereniging. Jaap Smit is ook Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland sinds januari 2014. Met ingang van januari 2020 is hij voor een tweede ambtstermijn benoemd.

Kees Klomp

Lector Betekeniseconomie bij Hogeschool Rotterdam

Kees Klomp gaat ons in zijn keynote mee nemen naar de contouren van een nieuwe, existentiële benadering van economie: de Betekeniseconomie. We verkeren steeds pijnlijker duidelijk in een existentiële crisissituatie die we niet op kunnen lossen met de normen en regels van het bestaande economische systeem; klimaatverandering en de ineenstorting van biodiversiteit maken economische systeemverandering tot een noodzakelijkheid. Kees Klomp deelt de belangrijkste kenmerken van het nieuwe, toekomstbestendige economische systeem dat aan het ontstaan en opkomen is; dat vooral gekenmerkt wordt door radicaal inclusief en integraal economisch denken en doen.

Marije Hulshof

Lid Raad van Bestuur Royal HaskoningDHV

Royal HaskoningDHV is een onafhankelijk bureau sinds 1881 dat ingenieurs-, ontwerp- en adviesdiensten combineert met software en technologie om zo meer toegevoegde waarde te leveren voor klanten. Vanuit onze missie Enhancing Society Together nemen we de verantwoordelijkheid om een positieve impact op de wereld te hebben en bij te dragen aan de UN Sustainable Development Goals. Wij dagen onszelf en onze klanten uit om duurzame oplossingen te ontwikkelen voor vraagstukken met betrekking tot de gebouwde omgeving en de industrie. Onze circa ca. 6.000 collega’s werken, verspreid over kantoren in meer dan 25 landen wereldwijd, samen met klanten aan toekomstbestendige oplossingen, voor klimaatverandering en digitale transformatie tot veranderende consumentenwensen en de energietransitie. Marije gaat in op de kansen voor biodiversiteit en natuur in de gebouwde omgeving, en de impact die provincies hier kunnen hebben. Ze gaat daarbij een appèl doen op de provincies.

Sheila Sitalsing

Columnist

Sheila Sitalsing (fotocredits: Els Zweerink) groeide op Curaçao op en studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkte voor achtereenvolgens het Rotterdams Dagblad, Elsevier en de Volkskrant als onder meer financieel-economisch verslaggever, correspondent Europese Unie in Brussel, chef Economieredactie en politiek redacteur in Den Haag. Tegenwoordig is ze freelance journalist voor onder meer Buitenhof, Opzij en Met het Oog op Morgen, en schrijft ze drie keer per week een column in de Volkskrant over politiek en economie. Voor die columns won ze in 2013 de Heldringprijs voor beste columnist van Nederland. Met Hans Wansink schreef ze De Kiezer heeft Altijd Gelijk (2010, Nieuw Amsterdam Uitgevers). In september 2016 verscheen van haar hand Mark, portret van een premier (Prometheus).

Simone van Trier

Gespreksleider

Simone van Trier is professioneel, ervaren en veelzijdig als moderator en presentatiecoach. Al 25 jaar werkt ze met grote en kleine gezelschappen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daarnaast was ze 20 jaar nieuws anchor voor L1TV en L1Radio. Met aandacht en respect voor elkaar luisteren, kijken én spreken vraagt om een gedegen gespreksleiding. Dat is wat Simone onverminderd drijft. Haar vergaande voorbereiding en aantrekkelijke dosis positieve energie dragen wezenlijk bij aan het succes van de bijeenkomsten die ze leidt.