WaBoS-analyse als basis voor ruimtelijke keuzes
Of het nu gaat om ruimtelijke arrangementen, het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG), natuurdoelanalyses of het Deltaprogramma, vanuit al deze beleidsvelden wordt aan de provincies gevraagd om een analyse te maken van het water en bodemsysteem als basis voor het maken van (ruimtelijke) keuzes.
Kennis over het water en bodemsysteem is over het algemeen volop aanwezig, maar ligt verspreid bij de waterschappen, de provincies, de gemeenten, de kennisorganisaties en de ministeries en wordt ontsloten via kaarten, computers of hoofden van mensen. Het zou een enorme verbetering zijn als provincies beschikken over een basis set aan betrouwbare gegevens als een minimale kennisbron voor het maken van (ruimtelijke) keuzes.
Kennis over het water- en bodemsysteem is een kerntaak van de waterschappen. Waterschappen willen daarom deze zomer samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en staf deltacommissaris aan de slag met het maken van deze basiskaarten per provincie. Daarvoor wordt aan de hand van de provinciale programma’s landelijk gebied (PPLG’s) gestart met twee pilots, namelijk in de provincies Utrecht en Zeeland.
Het resultaat van deze pilots willen wij met u delen en daarbij de vraag stellen of dit materiaal het inzicht vergroot en helpt bij het maken van bestuurlijke keuzes. Verder willen we bespreken welke rol u ziet voor de provincie en wat u verwacht van andere partijen.
Beeld: Uit “Water en bodem sturend, hoe dan? Praktijkgids voor een ontwerpende aanpak” College van Rijksadviseurs