IPO-Jaarcongres: ‘Europa van de regio’s: kies uw toekomst’

Europa heeft een steeds grotere invloed op het provinciale beleid en de uitvoering hiervan in de regio. In het voorjaar van 2019 brengen de Nederlandse kiezers hun stem uit voor de verkiezingen van Provinciale Staten en van het Europees Parlement. Voor de gezamenlijke provincies reden om, samen met het Huis van de Nederlandse Provincies, het IPO-Jaarcongres te organiseren in Brussel, het bestuurlijk hart van Europa. 

Het jaarcongres, met als titel; ‘Europa van de regio’s: kies uw toekomst’, vindt plaats op een belangrijk moment, aangezien de onderhandelingen over het nieuwe Europees beleid voor de periode 2021-2027 (zoals het landbouwbeleid, cohesiebeleid) volop gaande zijn. Het bijgevoegde ingezonden artikel van de Voorzitter van het Europees Comité van de Regio’s, dhr. Karl-Heinz Lambertz, IPO-voorzitter, dhr. Theo Bovens en HNP-voorzitter Wim de Donk belicht de belangrijke rol van regio’s en steden bij het oplossen van de maatschappelijke, Europese uitdagingen van morgen. Klik hier om het artikel te downloaden.

Ideeën op een rij gezet

Eurocommissaris Frans Timmermans kreeg tijdens het congres uit handen van Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW en IPO-voorzitter Theo Bovens de brochure Nederlandse provincies en bedrijven op weg naar betere EU-regelgeving. Als Eurocommissaris is Frans Timmermans onder meer verantwoordelijk voor betere regelgeving. Drie jaar geleden vroeg hij de Nederlandse provincies hun ideeën voor betere Europese regelgeving op een rij te zitten. De publicatie van toen is nu geüpdate. Dit keer leverden ook VNO-NCW, MKB Nederland en het Kenniscentrum Europa input.

'Wat werkt wel en wat niet'?

Input uit de praktijk is voor zijn opdracht van groot belang van groot belang, zegt Timmermans als hij de brochure Nederlandse provincies en bedrijven op weg naar betere EU-regelgeving overhandigd krijgt. 'Wij willen horen wat wel en niet werkt, wat dubbelop is en wat vernieuwd moet worden. Ik hoop daarvoor ook in deze brochure weer nieuwe aanknopingspunten te vinden.'

Frans Timmerman deed vervolgens in een filmpje een oproep aan de provincies; 'Help ons jullie beter te helpen'.

Verslag van de dag: Klaar voor de toekomst? Aan u de keus!

Met de verkiezingen voor de deur opent het Huis van de Nederlandse Provincies te Brussel haar deuren voor het IPO Jaarcongres. Om kennis uit te wisselen en elkaar te ontmoeten. Kies uw toekomst!

Lees meer

Hieronder vindt u een selectie van de foto's van het IPO Jaarcongres 2018 (gemaakt door David Jagersma). IPO en de provincies mogen de foto's rechtenvrij gebruiken. 

Nieuwe lijst

Nieuwe lijst